fbpx

Parket en vloerverwarming

parket en vloerverwarming
Laatste update: 11/12/2023

Parket en vloerverwarming kan wel!

Vaak krijgen we de vraag of parket überhaupt kan geplaatst worden op een ondergrond die voorzien is met vloerverwarming. Hierop is het antwoord kort en bondig ja … maar er zijn wat regeltjes waarbij je rekening moet houden indien je parket en vloerverwarming wil combineren.

1. De juiste parketvloer kiezen
Niet alle parket- en houtsoorten zijn geschikt voor een vloerverwarming. Hierbij ga je best te werk met een meerlaagse, gestabiliseerde parketvloer. Meerlaags hout is erg geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming: dit zwelt en krimpt veel minder dan massief houten vloeren. Wenst u toch massief parket, kies dan voor een stabiele houtsoort zoals bijvoorbeeld eiken. Helaas kunt u bij massief hout nooit enige kier- en naadvorming vermijden. Parketvloeren die te veel werken, zoals die van beuken of esdoorn, zijn geen geschikte optie.

2. De juiste afmetingen
Beperk de dikte van de parketvloeren tot maximum 15mm! Zo vermijd je dat je installatie een te hoge oppervlaktetemperatuur moet geven om de gewenste kamertemperatuur te bereiken. Om de werking in te breedte te beperkten kies je ook best voor plankdelen die niet breder zijn dan 190mm.

3. De juiste opstart
Je vloerverwarming systeem moet ingesteld worden om te kunnen gebruikt worden in combinatie met parket. Dit betekent dat de watertemperatuur nooit 45° mag overschrijden en als gevolg de oppervlaktetemperatuur nooit meer dan 28° mag worden. Bij een nieuwe installatie gaan we steeds een opstart protocol moeten toepassen:

  • Verwarm het water van de vloerverwarming tot 20°. Voer de temperatuur elke 24 uur op met 5 graden, tot de watertemperatuur 45° bereikt (dit komt overeen met een oppervlaktetemperatuur van 28°).
  • Laat de vloerverwarming minstens 5 dagen op deze watertemperatuur in dienst
  • Laat daarna de watertemperatuur zakken met 5° per 24 uur tot je een watertemperatuur van 20° bereikt.
  • Controleer het binnenklimaat (18° / 40-60%)
  • Laat de parketdelen in originele verpakking acclimatiseren (minstens 48u) in de betreffende ruimtes
  • 2 dagen na plaatsing mag de vloerverwarming weer stijgen per stap van 5°

4. De juiste plaatsingsmethode
Kies bij voorkeur steeds voor een verlijmde plaatsing. Hierbij kan je gebruik maken van een 2 componenten PU-lijm of 1 componenten MSP lijm. Maak gebruik van de juiste lijmkam om een goed lijmbed te kunnen aanbrengen.

5. De juiste nazorg
Na de plaatsing hou je best de eerste 4 seizoenen je parketvloer nauwlettend in de gaten. Zeker in combinatie met ventilatiesystemen kan je binnenklimaat schommelen met nadelige gevolgen. Schaf dus zeker een hygrometer aan om dit mee op te volgen!
Tapijten laat je best links liggen, niet alleen omdat ze je prachtige parketvloer gaan verbergen, maar op deze plakken kan de warmte niet goed weg en kunnen de planken onder je tapijt extra krimpen door deze warmte.

Nu kan je genieten van een lekkere warme parketvloer!

Parket en vloerverwarming advies

Heb je vloerverwarming (of voorzie je dit in je nieuwbouwwoning) en verkies je de warme en gezellige uitstraling van een houten vloer?  Kom langs in onze winkel.  Wij helpen u in het kiezen van de meest geschikte parket voor vloerverwarming en staan u bij met onze expertise en gratis advies.