fbpx

Je binnenklimaat beïnvloedt jouw parket

tapijt reinigen
Laatste update: 15/11/2023

Het belang van het juiste binnenklimaat voor je parketvloer

Als deskundige word ik helaas vaak bij schadegevallen betrokken die hun oorzaak bij het binnenklimaat kennen. Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar cruciaal is voor de duurzaamheid en het behoud van parket, is de luchtvochtigheid in de ruimte. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van de juiste luchtvochtigheid en hoe dit van invloed is op de schoonheid en levensduur van je parketvloer.

Uitzetting en krimp van hout

Parket is een natuurlijk materiaal dat reageert op veranderingen in de omgeving, met name op schommelingen in luchtvochtigheid. Bij een te lage luchtvochtigheid kan het hout krimpen, wat leidt tot openingen tussen de planken. Aan de andere kant kan een te hoge luchtvochtigheid leiden tot uitzetting van het hout, waardoor vervorming ontstaat. Het handhaven van de juiste luchtvochtigheidsniveaus helpt deze ongewenste veranderingen te minimaliseren.

Behoud van esthetiek

Een parketvloer voegt esthetische waarde toe aan een ruimte, en niemand wil zien dat die waarde verloren gaat door vervorming of kieren. Door de luchtvochtigheid op het juiste niveau te houden, behoud je niet alleen de visuele aantrekkingskracht van de vloer, maar zorg je er ook voor dat deze er jarenlang als nieuw uitziet.

Langere levensduur van de vloer

Een goed onderhouden parketvloer kan decennia meegaan, maar de levensduur wordt aanzienlijk beïnvloed door de omgevingsomstandigheden. Consistente luchtvochtigheid binnen het aanbevolen bereik helpt de structurele integriteit van het hout te behouden, wat resulteert in een langere levensduur van je parketvloer.

Gezondheidsvoordelen

Naast het behoud van je parketvloer heeft de juiste luchtvochtigheid ook voordelen voor de gezondheid. Een gecontroleerde luchtvochtigheid helpt bij het voorkomen van schimmelgroei en verbetert de algemene luchtkwaliteit in je woning of bedrijfsruimte.

binnenklimaat

Tips voor het behouden van de juiste luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid schommelt tussen de 45% en 55% (bron: WTCB TV269). Controleer dit met onze hygrometer, kan je deze waarden niet behalen, ga dan aan de slag met volgende tips:

  • Gebruik luchtbevochtigers en ontvochtigers: pas deze apparaten aan op basis van het seizoen om de luchtvochtigheid op een optimaal niveau te houden.
  • Regelmatig ventilateren: Zorg voor goede ventilatie om overtollige vochtigheid te verminderen.
  • Controleer de luchtvochtigheid: gebruik een hygrometer om regelmatig de luchtvochtigheid te meten en aanpassingen te maken indien nodig.

 

Conclusie

Onthoud dat geduld en zorgvuldigheid hierbij de sleutel zijn. Neem je tijd en je zult verbaasd zijn over de resultaten.

Reserveer je onderhoudstoestellen via onze website of neem vandaag nog contact met ons op. Wij staan klaar om je te helpen met al je vloerverzorgingsbehoeften!